Duurzame reiniging van uw tapijt

Vlekverwijdering & onderhoudstips

Een vlek in uw tapijt of gestoffeerd meubilair is erg vervelend. De meeste vlekken kunt u gelukkig zelf verwijderen als u onze tips voor vlekverwijdering en onderhoud gebruikt.

Wat kunt u doen voor vlekverwijdering?

Onderstaande tips helpen u bij het verwijderen van veelvoorkomende vlekken, zoals van koffie, wijn of frisdrank.

 • Wacht niet te lang met het verwijderen van de vlek. Hoe langer u wacht, hoe moeilijker de vlek te verwijderen is.
 • Bepaal de soort vlek (bijvoorbeeld een koffievlek) om het beste product te kiezen om de vlek te verwijderen.
 • Wrijf niet. Door te wrijven, komt de vlek dieper in de stof. Dep de vlek in plaats daarvan met een witte absorberende doek of keukenrol tot de vlek verdwenen is of totdat de doek geen vuil meer opneemt. Dep altijd van buiten naar binnen.
 • Gebruik geen wasmiddelen. De samenstelling hiervan is niet geschikt voor tapijtreiniging. U heeft hiermee zelfs kans dat u het tapijt beschadigt en uitbleekt.
 • Gebruik nooit bleekmiddelen, tenzij de informatie van uw tapijt iets anders vermeldt.
 • Gebruik onze Vlekkenblusser of de Grease & Oil Remover. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om de meest gangbare vlekken te verwijderen, zonder de stoffering te beschadigen. Lees voordat u het product gebruikt altijd eerst de gebruiksaanwijzing.

Onze onderhoudstips

Naast het snel weghalen van een vlek is het ook belangrijk om uw tapijt of gestoffeerd meubilair goed te onderhouden tussen professionele reinigingen door. Hiermee bepaalt u grotendeels zelf de levensduur van uw tapijt of meubelen. Om zo lang mogelijk van uw tapijt en meubilair te genieten, kunt u de volgende onderhoudstips gebruiken:

 • Met regelmatig stofzuigen houdt u uw tapijt schoon en fris. Neem hierbij het hele kleed van rand tot rand mee. Als uw tapijt net nieuw is, kan het voorkomen dat uw tapijt wat garens verliest. Dat kan geen kwaad, omdat het overtollige garen zijn. Dit wordt steeds minder na enkele keren stofzuigen. Gebruik bij het stofzuigen ook de juiste zuigmond met ingetrokken borstelharen.
 • Vergeet bij het stofzuigen niet om af en toe de onderkant van het tapijt mee te nemen.
 • Draai het tapijt om de vier maanden om. Hiermee voorkomt u zogenaamde looppaden in het tapijt.
 • Een goed ondertapijt geeft uw tapijt ondersteuning. Hierdoor blijven de garens beter in de juiste positie staan.
 • U kunt uw meubels impregneren met een beschermlaag. Door deze laag stoot de stof vuil en vlekken af. Met andere woorden, het vuil trekt hiermee niet meteen in de vezels. Hiermee heeft u meer tijd om de vlek te deppen.

Pilling

Bij stoffen meubels heeft u kans op pilling. Hierbij gaan overtollige vezels van de meubelstof samenklitten met pluizen, vezels van kleding, stof of fleecedekens. Hierdoor ontstaan de bolletjes op uw meubel. U kunt pilling voorkomen door:

 • Uw huisdieren nooit op de meubels te laten zitten, liggen of slapen.
 • Uw meubel regelmatig te stofzuigen. U doet dit met de borstel van de stofzuiger op een lage stand. Gebruik nooit de zuigmond direct op de stof.
 • Geen fleecedekens of wollige kussens op uw meubilair te gebruiken.
 • De luchtvochtigheid in de ruimte tussen de 50 en 60% te houden.
 • Haren en ander stof te verwijderen met een vochtige, schone katoenen theedoek. Strijk hierbij altijd in de richting van de vleug, zodat u de stof niet beschadigt.

Wat als de vlekken er niet uit gaan?

Soms komt na uw behandeling geen vuil meer los van de vlek, maar is de vlek nog steeds zichtbaar. In dat geval is de kleurstof van het vuil diep in de vezel getrokken. Deze is daardoor als het ware gekleurd. Het is dan meestal niet mogelijk om de vlek hier nog zelf uit te krijgen. U moet dan overgaan op professioneel reinigen. Neem hiervoor contact met ons op en wij adviseren u over de mogelijkheden.

Bekijk onze video om te zien hoe wij als professionals van ChemDry de moeilijkste vlekken verwijderen (Engelstalig).

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.